Alpacafokker uit Poeldijk wil niet weg en protesteert met alpaca 'Sjaakie van der Tak'

NAALDWIJK - Alpacafokker Theo Enthoven uit Poeldijk gaat zaterdag op het Wilhelminaplein in Naaldwijk aandacht vragen voor zijn fokkerij. Alpaca Westland moet namelijk verdwijnen. Het bedrijf past niet in het nieuwe bestemmingsplan.
Mensen die zaterdag het centrum van Naaldwijk bezoeken kunnen met een alpaca op de foto. Het beestje heet Sjaakie, vernoemd naar burgemeester Sjaak van der Tak. Enthoven is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het nieuwe bestemmingsplan.
De kweker heeft deze week ook al 40.000 flyers verstuurd. Hij wil dat zijn bedrijf gedoogd wordt. 'Ik weet zeker dat ik veel belangstelling krijg zaterdag, heel veel mensen in Westland hebben nog nooit een alpaca gezien', aldus Enthoven.

Overlast

Een buurvrouw heeft een civiele procedure tegen Enthoven aangespannen, omdat ze vindt dat de alpaca’s geluids- en stankoverlast veroorzaken. Maar als de Raad van State beslist dat het bedrijf sowieso weg moet, wordt dat niet verder onderzocht.
De Raad van State gaat de zaak van Enthoven en andere bezwaarschriften 14 en 15 mei behandelen. 'In totaal zijn het er dertig! Dat geeft wel aan hoe erg het is', aldus Enthoven. De gemeente Westland wil met het nieuwe plan de verschillende bestemmingsplannen van de vijf oude Westlandse gemeenten samenvoegen. Over de alpacakweker willen ze niets zeggen.