Celstraf voor barman die steekvlam veroorzaakte in café Havana in Den Haag

DEN HAAG - Een barman van danscafé Havana in Den Haag heeft een celstraf van 12 dagen opgelegd gekregen. In de zomer van 2012 mislukte een stunt met vuur, waardoor er gewonden vielen. De twaalf dagen cel heeft de barman al in voorarrest uitgezeten.
De rechter vindt dat de barman 'aanmerkelijk onvoorzichtig' is geweest door brandbare vloeistof bij te gieten op open vuur. In een dienblad had de barman al een klein laagje van de vloeistof aangestoken, daar goot hij vervolgens nog meer vloeistof bij. Toen ontstond een steekvlam. Volgens de rechter had de barman kunnen bedenken dat zoiets kon gebeuren.
Bij de mislukte stunt zouden negen mensen gewond zijn geraakt, maar volgens de rechter is dat bij zes van hen niet te bewijzen. De barman is daarom veroordeeld voor schuld aan lichamelijk letsel bij drie mensen. Die stonden op nog geen 1,5 meter van de steekvlam af, ze liepen brandwonden op.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 150 uur werkstraf. De rechter heeft nu gekozen voor 12 dagen cel en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Vuuract loopt mis

Het was een standaard act in het danscafé, dat tijdens het nummer Epic een laagje brandbare vloeistof in een dienblad werd aangestoken. Halverwege het nummer werd dan wat vloeistof bijgeschonken om het vuur nog een keer te laten oplaaien.
De act werd altijd gedaan met aanstekervloeistof uit een metalen blikje. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juni gebruikte de barman voor het eerst een plastic fles bio-ethanol. Die kreeg hij van zijn baas, omdat het goedkoper was dan aanstekervloeistof. En juist die nacht ontstond tijdens de act een grote steekvlam.