Geen babymelk voor Aziaten? Discriminatie!

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Drogisterijketens als Etos en Kruidvat discrimineren, als zij weigeren babyvoeding te verkopen aan Aziatische vrouwen. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens. Bij veel supermarkten en drogisterijen wordt babyvoeding gehamsterd, om deze door te verkopen naar China.
Door allerlei voedselschandalen daar is er veel vraag naar Europese babyvoeding, zoals bijvoorbeeld van Nutricia in Zoetermeer. Dat veroorzaakt in Nederland soms lege schappen en daardoor hebben sommige bedrijven een maximum aantal pakken babyvoeding ingesteld dat mensen mogen kopen.

Discriminatie

Het college heeft uitspraak gedaan in twee zaken waarbij vrouwen vanwege hun Aziatische uiterlijk geen babymelkpoeder konden kopen, terwijl zij zich beiden hielden aan het maximaal aantal toegestane pakken babyvoeding. Het College oordeelt dat zowel een filiaal van Kruidvat als van Etos discrimineert, door zo te handelen.
'Geen uitsluiting'
Het College zegt 'begrip' te hebben  voor de problemen die supermarkten en drogisten ervaren bij de verkoop van babyvoeding en het streven om voldoende babyvoeding beschikbaar te hebben voor klanten in de winkel: 'Het is dan ook zeer begrijpelijk dat winkeliers maatregelen nemen om zo de schaarste te lijf te gaan. Maar als zij maatregelen nemen dan moeten die voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst. Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden.', zegt het College voor de Rechten van de Mens. 
Eerder riep het College supermarkten en drogisten al op te voorkomen dat hun filialen de verkoop van producten weigeren aan klanten vanwege hun uiterlijk. Het Zoetermeerse bedrijf Nutricia liet vorig jaar nog weten dat de Nedelandse markt prioriteit heeft voor het bedrijf.