Psychiater van Tristan toch gehoord over schietdrama Alphen

Winkelcentrum Ridderhof
Winkelcentrum Ridderhof
ALPHEN AAN DEN RIJN - De psychiater van Tristan van der Vlis zal toch worden gehoord bij de rechtbank. Hij moet getuigen over zijn patiënt, die op 9 april 2011 zes mensen doodschoot in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
Advocaat Lionel Lalji onderzoekt namens nabestaanden en slachtoffers van het schietdrama of iemand aansprakelijk kan worden gesteld. Daarom worden mensen gehoord die Tristan kenden en die mogelijk wisten dat hij in het winkelcentrum een bloedbad zou aanrichten. Zes mensen vonden de dood en zeventien raakten er gewond toen Tristan op zaterdag 9 april 2011 rond het middaguur zijn wapens leegschoot. Daarna pleegde hij zelfmoord.
De psychiater en psychiatrisch verpleger moeten 13 mei voor de rechtbank verschijnen. De rechter heeft al besloten dat ze zich op hun verschoningsrecht mogen beroepen. Dat wil zeggen dat ze geen dingen hoeven te vertellen waarmee ze hun beroepsgeheim schenden.

Vragenlijst

In tegenstelling tot de andere verhoren zijn de vragen nu vooraf op papier gezet. Lalji heeft een vragenlijst moeten indienen, de andere advocaten van onder meer de staat en GGZ hebben daar hun mening over kunnen geven. De rechter bepaalt uiteindelijk welke vragen wel en niet gesteld gaan worden. Zij zal daarbij rekening houden met het verschoningsrecht.
'Ik hoop maar dat de advocaat van de GGZ de vragen niet al doorspeelt aan de twee getuigen', zegt Lalji. Hij is bang dat zij worden voorbereid op het verhoor, waardoor het geen eerlijke antwoorden meer oplevert.

Eerdere verhoren

In het afgelopen jaar zijn al meerdere getuigen gehoord. Zo vertelde de vader van Tristan: 'Ik begrijp dat mensen het moeilijk kunnen begrijpen, maar je kunt onmogelijk verlangen dat wij als ouders dit hadden moeten zien.' Tristan's moeder herinnerde zich hoe hij tekeningen maakte van monsters.
Ook een oud-collega van een distributiecentrum moest voor de rechter verschijnen. Die vertelde over incidenten op het werk. Tristan liet een keer zijn broek zakken, reed roekeloos en sneed een halve kar maaltijdsoepen aan stukken. 'Hij zei dat het niet was gebeurd. Maar ja, die kapotte verpakkingen kwamen niet uit de lucht vallen.'

Ziek in zijn hoofd

Als laatste is zijn leidinggevende bij de rechter geweest. 'Tristan was ziek in zijn hoofd. Als je iemand tegen stellingen ziet praten, weet je dat er iets niet klopt.'
Eind 2008 kreeg de leidinggevende een anonieme brief over Tristan. 'Die persoon was bang. Maar ik kon er niet veel mee, met een anonieme brief.'
Lalji heeft al laten weten de ouders, de werkgever, de staat en de politie te zullen dagvaarden. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.