Den Haag ruziet met Bijenkorf over fietsenstalling

DEN HAAG - De bouw van een enorme fietsenstalling op het parkeerterrein achter de Bijenkorf in het centrum van Den Haag, gaat niet door. De winkelketen ziet op het allerlaatste moment af van medewerking aan het plan. In plaats daarvan komt er een veel kleinere stalling op een deel van het terrein.
Dat blijkt uit een brief van wethouder Peter Smit (VVD, verkeer) aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder zou de Bijenkorf nu opeens bouwplannen hebben voor het stukje grond.
De parkeerplaats biedt plek aan iets meer van veertig auto’s. In plaats daarvan zou er een hypermoderne stalling voor 1250 fietsen komen. De gemeente maakte daarover al in 2012 afspraken met de Bijenkorf en de beheerder van het terrein, Q-park. Smit was daarvoor ook bereid heel ver te gaan. Zo zou het bedrijf zelfs worden gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten als gevolg van het schrappen van de parkeerplaatsen.

Winkel wil afspraken niet nakomen

Maar recent bleek opeens dat de winkel zich niet meer wil houden aan de afspraken, ‘mede onder verwijzing naar in voorbereiding zijnde plannen ter bebouwing van het parkeerterrein,’ aldus Smit.
De wethouder legt zich daarbij zo maar niet neer. Hij ontdekte namelijk dat een stukje van de grond van het parkeerterrein eigendom is van de gemeente. Het gaat om ongeveer een derde van het terrein. Dat gaat Den Haag nu terugvorderen. Dat wordt ingericht als openbare straat met fietsvakken voor circa 250 rijwielen.

Gemeente pakt stukje grond terug

Het stukje grond uiterlijk 31 december van dit jaar leeg worden opgeleverd aan de gemeente. Smit is zelfs een juridische procedure begonnen om hiervan zeker te zijn. Want, zegt hij: ‘In diezelfde tijd zal de herinrichting van de Grote Marktstraat zijn afgerond en zijn de fietsvakken achter de Bijenkorf hard nodig om de Grote Marktstraat te ontlasten van geparkeerde fietsen.’
Om het verlies aan plekken achter de winkel te compenseren is de gemeente nu op zoek naar een alternatief. Dat lijkt gevonden in de parkeergarage aan de Amsterdamse Veerkade. Hier komt waarschijnlijk plek voor 300 rijwielen. Die kunnen de garage dan via het Rabbijn Maarsenplein bereiken.