Haags onderwijs komt met tien verbeterpunten

DEN HAAG - Betere leraren voor de klas, meer brede scholen en minder administratieve rompslomp voor schoolbesturen. Met dit soort ideeën moet het onderwijs in Den Haag de komende vier jaar verder verbeteren.
Alle tien verbeterpunten staan in de Haagse Educatieve Agenda, die de gemeente Den Haag en ruim 220 scholen hebben opgesteld. Aan deze toekomstvisie gingen tientallen gesprekken vooraf met honderden mensen van basisscholen, uit het voortgezet onderwijs, welzijn, sport en cultuur.

Haags Model

'Het is belangrijk dat deze plannen vanaf de werkvloer komen en niet van bovenaf worden opgelegd', zegt wethouder Ingrid van Engelshoven. 'Deze samenwerking wordt al 'het Haagse model' genoemd tegenover Amsterdam, waar de gemeente de scholen nog wel eens wil dicteren wat zij moeten doen'.
Andere punten op de Agenda zijn: Extra aandacht voor taal en rekenen, meer tweetalig onderwijs in Den Haag als internationale stad van vrede en recht, en de kansen voor jongeren op een baan vergroten.

Breed gedragen

Bij de Haagse Educatieve Agenda zit geen zak met geld. 'Daar gaat de gemeenteraad na de verkiezingen', aldus Van Engelshoven. De opstellers gaan er van uit, dat de nieuwe gemeenteraad de plannen zal steunen. 'Een agenda die zo breed wordt gedragen door de stad, daar kan geen gemeenteraad 'nee' tegen zeggen', sprak de wethouder.