Instellingen

Haagse première voor film De Onderkoning

De Onderkoning

DEN HAAG - De documentaire De Onderkoning is donderdagavond in de Haagse bioscoop Pathé Buitenhof in première gegaan. De bijzonder gemaakte film gaat over het ontstaan van de Nederlandse grondwet 200 jaar geleden.

De première werd bijgewoond door regisseur Ramon Gieling, die zelf ook meespeelt in de film als interviewer. De documentaire speelt zich af in 1820 en vertelt over de strijd tussen koning Willem I en Gijsbert Karel van Hogendorp, de bedenker van onze grondwet.

De stijl van de film doet denken aan een aflevering van het succesvolle televisieprogramma Andere Tijden.

Strijd tussen koning en staatsman

Aan de hand van interviews met alle betrokken historische figuren (maar dan gespeeld door bekende acteurs als bijvoorbeeld Gijsbert Scholten van Asschat en Betty Schuurman) en met bijzonder archiefmateriaal wordt de strijd tussen de koning en de staatsman gereconstructureerd. De grondwet is daarbij centraal. De interviews zijn gebaseerd op historische bronnen en wetenschappelijke adviezen.

De film is zaterdagavond 29 maart te zien op Nederland 2 bij de VPRO. Dat weekend wordt ook het 200-jarig bestaan van het koninkrijk gevierd.