Kabinet roept op niet op Wilders' PVV te stemmen

DEN HAAG - Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) roept Hagenaars op vooral niet op de PVV te stemmen, vanwege de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Wilders zei woensdag dat Den Haag een stad moet worden met 'als het even kan minder Marokkanen'.
Volgens vicepremier Asscher is de uitspraak 'schandalig'. Dat zegt hij tegen de Persdienst in een interview dat zaterdag verschijnt in de regionale dagbladen van Wegener. Zo schandalig dat hij adviseert niet op de partij te stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Asscher vindt het ongehoord dat Wilders alle Marokkanen over één kam scheert. Hij wijst op de Marokkanen die hun opleiding afmaken, hun werk doen en belasting betalen. 'Zij krijgen nu van de PVV te horen: je bent niet gewenst, je bent niet welkom in Den Haag. Sterker nog, we gaan je eruit jagen, op welke manier dan ook. Dat vind ik heel ernstig', zegt hij daarover.

Stemadviezen zijn ongebruikelijk

Normaal gesproken onthouden kabinetsleden zich van stemadviezen tégen een andere partij. Het is wel gebruikelijk dat zij de campagne van hun lokale afdelingen ondersteunen.
De uitspraak van Wilders heeft een hoop losgemaakt. Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag heeft drie klachten gekregen, die doorgestuurd zijn naar het OM. PvdA-voorzitter Hans Spekman vertelde dat hij 'moest braken', na de uitspraken van Wilders. Een ander PvdA-bestuurslid vergeleek Geert Wilders met Adolf Hitler op Twitter.