Complimenten voor optreden Lenferink rond Benno L.

LEIDEN - De Bond van Wetsovertreders is vol lof over het optreden van burgemeester Lenferink van Leiden toen bekend werd dat de veroordeelde pedofiel Benno L. in Leiden was komen te wonen. Lenferink had de reclassering groen licht gegeven voor de huisvesting aan de Apollolaan. Toen dat half februari bekend werd, wekte dat veel beroering in Leiden.
De Bond voor Wetsovertreders komt op voor de belangen van ex-gedetineerden en vindt net als Lenferink dat ex-gedetineerden het recht hebben om zich weer ergens te huisvesten als hun straf erop zit.
Burgemeester Lenferink moest vrijwel direct na het bekend worden van het nieuwe adres van Benno L. tekst en uitleg geven aan de buurt, actievoerders en verschillende media. Inmiddels is de rust teruggekeerd aan de Apollolaan. De demonstranten blijven weg. Wel is er nog cameratoezicht en rijdt de politie ieder half uur even langs. Het samenscholingsverbod geldt er ook nog. 
Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders vindt dat burgemeester Lenferink goed gehandeld heeft.  'Mensen zien dat de burgemeester zijn rug recht houdt en dat het geen zin meer heeft om te demonstreren. Dat is een goede zaak', aldus Vleeming.

Niet over één nacht ijs

'Hij heeft goed nagedacht en een weloverwogen beslissing genomen en is daar niet van afgeweken. Dat siert hem', zegt Vleeming. 'Leidenaren zien denk ik dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Hij heeft zich er goed van verzekerd dat Benno L. geen terugval meer zal hebben.' 
Volgens een buurtbewoner is het zo rustig omdat burgemeester Lenferink bij zijn standpunt is gebleven. 'Hij is gewoon heel erg duidelijk geweest en ik denk de demonstranten daarom ook wel voelen dat het geen zin meer heeft om hier te komen. Ik ben er wel blij mee dat het weer rustig is.'
Lees meer over Benno L. in het dossier