Instellingen

'Stemmen ronselen' was digitaal flyeren

PIJNACKER-NOOTDORP - Lijsttrekker Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) heeft geen stemmen geronseld. Dat zegt de geplaagde lijsttrekker in een reactie op aantijgingen van de VVD in die gemeente. Die had burgemeester Rik Buddenberg gevraagd te onderzoeken of Van de Gevel de kieswet heeft overtreden.

Van de Gevel is locatiemanagervan een zorginstelling Ipse de Bruggen in Delft. In een mail roept Van de Gevel haar collega's op te stemmen op haar partij Eerlijk Alternatief, of desnoods de PvdA. Ze reageerde met die mail op een bericht van een collega, die zich afvroeg wat er met de stempassen van de verstandelijk beperkte bewoners gedaan moest worden.

Hanneke van de Gevel zegt dat het hier niet gaat om het ronselen van stemmen, maar om digitaal flyeren. 'Mailen valt onder regulier campagnevoeren, net zoals een flyer in de brievenbus stoppen', schrijft ze in een verklaring. Ook burgemeester Buddenberg zegt dat er geen stemmen zijn geronseld, volgens Van de Gevel.

Speciaal campagnemateriaal voor doven, blinden en gehandicapten

De Eerlijk Alternatief-lijsttrekker laat weten bij de verkiezingen van 2010 en 2006 ook haar netwerk in de zorg te hebben ingeschakeld. Daarbij benadrukt ze dat haar partij ook campagnemateriaal speciaal voor doven, blinden en gehandicapten heeft. 'Iedereen moet kunnen meedoen', zegt Van de Gevel, 'ook mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij hebben stemrecht en hebben recht om te weten hoe Eerlijk Alternatief naar de maatschappij kijkt.'