Instellingen

Paniek in Westland na verwarring over ontvoeringszaak

Social media
Social media

WESTLAND - Het bericht dat maandag in Zoetermeer is geprobeerd een kind te ontvoeren, heeft de afgelopen dagen geleid tot veel onrust in het Westland. Door miscommunicatie en social media leek het even alsof de 'ontvoerders' nu daar actief waren.

Op Facebook was het bericht bijna niet te missen: de politie zoekt in het Westland naar de mannen die in Zoetermeer hadden geprobeerd een kind uit een buggy te trekken. De mannen zouden rondrijden in een bordeauxrode bestelbus.

'Inderdaad is er door het bureau Westland getweet dat werd uitgekeken naar een bordeauxrode bus', legt Cor Spruijt van de politie uit. 'Maar dat ging om inbrekers die we wilden pakken. Met de ontvoeringszaak had het niets te maken.'

Verwarring

Kort na de tweet over het inbrekersbusje werd vanuit de politie ook een tweet verstuurd over de poging tot ontvoering in Zoetermeer. Een en een werden in het Westland al snel bij elkaar opgeteld en de paniek was compleet.

Op social media werd het bericht aan de lopende band gedeeld. Na een paar dagen werd ook beweerd dat de bus bij specifieke scholen was gestopt en dat de mannen naar binnen waren gelopen. Navraag bij de scholen leert dat daar geen sprake van is.

'Het is echt een ongelukkige samenloop van omstandigheden', zegt Spruijt. 'De twee berichten stonden volledig los van elkaar.'

Busjes gecontroleerd

Over de zaak in Zoetermeer laat de politie weten nog steeds met het onderzoek bezig te zijn. Een 28-jarige vrouw kon maandag maar net voorkomen dat twee mannen, die uit een busje sprongen, haar 4-jarige kind uit een buggy trokken.

'Buiten Zoetermeer is sindsdien een keer of zes een bordeauxrode bus gecontroleerd', zegt Spruijt, 'want natuurlijk kennen collega's in de hele regio dit verhaal. Maar als er sprake was van een man die rondrijdt en willekeurig kinderen ontvoert, zouden wij de eerste zijn om daar uitgebreid voor te waarschuwen. Daarvan is gelukkig geen sprake.'