Rutte: Asscher gaf geen stemadvies

DEN HAAG - Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft volgens premier Mark Rutte (VVD) geen oproep gedaan om woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen niet op de PVV te stemmen. Dat heeft Rutte vrijdag geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van PVV-leider Geert Wilders.
Rutte voegt er verder alleen aan toe dat Asscher in een vraaggesprek met de Persdienst letterlijk zegt: 'Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken'.
Wilders, die de uitlatingen van Asscher wel opvatte als een stemadvies aan Hagenaars om niet op de PVV te stemmen, had Rutte vrijdag direct om opheldering gevraagd. Hij wilde weten of Asscher namens het hele kabinet heeft gesproken en of Rutte zo'n stemadvies niet ongepast vindt in campagnetijd. Rutte beperkt zich in zijn antwoord tot de constatering dat Asscher 'niet heeft opgeroepen niet op de PVV te stemmen'.

'Minder Marokkanen'

Asscher reageerde op uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, die op campagne in Den Haag zei dat de stad beter af zou zijn met 'minder Marokkanen'.