Instellingen

Demonstranten kerntop voelen zich geïntimideerd door de politie

NSS
NSS

DEN HAAG - De organisatie die eind deze maand wil gaan demonstreren tegen de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag voelt zich geïntimideerd door de politie.

Volgens de actiegroep 'Stop de NSS' hebben agenten afgelopen week onaangekondigde bezoekjes gebracht aan actievoerders. 'Zo kregen alle huidige bestuursleden van het Haags Vredes Platform een bezoek en alle oud-bestuursleden werden telefonisch benaderd', aldus een woordvoerder. 'Wij zien deze pogingen tot het vergaren van informatie van de politie als een manier van intimideren. Wij vinden deze methodes belachelijk en wij eisen dan ook dat de politie mensen gewoon met rust laat.'

'Stop de NSS' wil met de demonstratie protesteren tegen kernenergie, kernwapens en de hoge kosten van de kerntop. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de actiegroep toestemming gegeven om op het Malieveld te demonstreren.

Politie bevestigt bezoekjes

De politie bevestigt dat de actievoerders actief zijn benaderd. Volgens een woordvoerder is dat niet ongebruikelijk bij de voorbereiding van dergelijke grote evenementen. 'Doel daarvan is aan te geven wat de richtlijnen en regels zijn, en waar de mogelijkheden liggen om te demonstreren.'

De kerntop NSS wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag en bijgewoond door meer dan vijftig wereldleiders.