Zorginstelling niet blij met 'digitaal flyeren' voor politieke campagne

Hanneke van de Gevel 'in het echt' aan het flyeren in Pijnacker-Nootdorp.
Hanneke van de Gevel 'in het echt' aan het flyeren in Pijnacker-Nootdorp.
PIJNACKER-NOOTDORP - Zorginstelling Ipse de Bruggen is niet blij met de mail die medewerker en raadslid Hanneke van de Gevel naar haar collega's stuurde. In die mail roept ze op op haar lokale partij Eerlijk Alternatief, of 'desnoods de PvdA' te stemmen.
Van de Gevel reageerde met die mail op een collega die zich afvroeg wat er met de stempassen van de verstandelijk beperkte bewoners gedaan moest worden. Patricia Pol zegt zich namens Ipse de Bruggen te 'distantiëren van de mailwisseling.'
Vanuit de zorginstelling zijn er richtlijnen voor het omgaan met het stemrecht van de verstandelijk beperkte bewoners. Zo wordt het begeleidend personeel geïnstrueerd neutraal advies te geven over alle deelnemende partijen. Als een bewoner te kennen geeft niet te willen stemmen wordt de stempas vernietigd. Als een bewoner juist wel wil stemmen wordt de familie ingeschakeld om een gemachtigde te vinden, die namens de bewoner stemt.

'Digitaal flyeren'

'Er zijn dus al duidelijke richtlijnen', zegt Pol, 'de mail was helemaal niet nodig.' Het 'digitale flyeren', zoals Van de Gevel haar mailactie noemt, kan niet op de goedkeuring rekenen van Ipse de Bruggen. 'Wij willen zo neutraal mogelijk zijn, dit past daar niet bij', zegt Pol.
Van de Gevel kwam vrijdagochtend in opspraak, toen andere fracties in de gemeenteraad burgemeester Rik Buddenberg hadden verzocht te onderzoeken of Van de Gevel zich schuldig had gemaakt aan het ronselen van stemmen. Daarvan bleek uiteindelijk geen sprake.

Vier jaar geleden geen probleem

Lijsttrekker Hanneke van de Gevel was verbaasd over de ophef over haar mail, omdat ze vier en acht jaar geleden ook al een mail naar haar collega-locatiemanagers had gestuurd, met de aankondiging dat er verkiezingen aankwamen. Daar is, volgens Van de Gevel, destijds nooit een probleem van gemaakt. Van de Gevel is, naast lijsttrekker en raadslid, ook locatiemanager bij Ipse de Bruggen in Delft.
De zorginstelling heeft Van de Gevel direct na de mailwisseling, maandag, aangesproken op haar actie. Er is een gesprek geweest, waarin Van Gevel aan heeft gegeven dat zij de mail niet had moeten sturen.