Benno L. nog in Leiden, demonstranten zijn weg

LEIDEN - Een kleine maand na de ophef rond het verblijf van Benno L. in Leiden is geen demonstrant meer te zien op de Leidse Apollolaan. Daar woont de veroordeelde pedofiel.
Op de Apollolaan in Leiden is het nu zo stil dat je de vogels kunt horen fluiten. Buurtbewoners hebben hier al lang geen demonstrant meer zien komen. Volgens de flatbewoners kwamen de meeste demonstranten uit andere wijken. 'De rust is nu weer helemaal terug in de wijk', zegt een vrouw die haar hond uitlaat.
Nog geen maand geleden zag het er totaal anders uit. Dagelijks stonden tegenover de seniorenflat waar Benno L. woont honderden demonstranten. De ME was met man en macht aanwezig en de media ook. De demonstranten beloofden toen om de veroordeelde pedofiel weg te pesten, maar dat is tot op heden niet gelukt.

'Gewoon laten doodbloeden'

'Benno is er nog en de demonstranten zijn al lang weg',  zegt een bewoner. 'Het enige wat nog herinnert aan die tijd zijn de bewakingscamera’s die daar hangen.' De meeste bewoners die we spreken vinden het prima dat de rust is wedergekeerd op de Apollolaan. 'Dat is de beste oplossing: gewoon laten doodbloeden en geen aandacht aan besteden', zegt een andere bewoner.

Onderhuids ongenoegen

De bewoners moeten nog wel wennen aan het leven met hun nieuwe buurman. Eén flatbewoner heeft hem gezien en beweert dat de baard van Benno eraf is. Maar de meeste hebben hem niet gezien en zouden hem ook niet herkennen. Intussen loopt de geruchtenmachine op volle toeren. Iemand zou hem hebben gezien naast de Hoogvliet, een ander in een snackbar. En al die geruchten leiden volgens een flatbewoner tot onzekerheid.
'Ik weet niet of ik hem heb gezien of niet, maar wat ik niet prettig vind is dat als ik nu in een winkel loop en ik zie iemand die aan dat beeld zou kunnen voldoen, dan loop ik wel te denken: zou dat hem zijn? En dan kijk ik ook wat er in de buurt loopt. Dat is misschien niet handig, maar het gebeurt. Het is een onderhuids ongenoegen wat hier heerst.'
Lees meer over Benno L. in het dossier