Instellingen

'Crèche moet niet-ingeënt kind weigeren na Haags mazelengeval'

Vaccin
Vaccin

DEN HAAG - Niet-ingeënte kinderen vormen op crèches een groot risico voor baby's. Daarom moeten crèches de mogelijkheid overwegen om deze kinderen te weigeren. Dat zegt Gjalt Jellesma voorzitter van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink.

Aanleiding is een baby die op een crèche in Den Haag besmet werd door een ongevaccineerd kind met mazelen en ernstig ziek werd. In Den Haag is een uitbraak van de mazelen geconstateerd door de GGD. Het inenten van baby's tegen mazelen gebeurt pas bij 14 maanden, tot die tijd zijn ze onbeschermd.

Volgens Jellesma is in de statuten van crèches vastgelegd dat het contract met ouders van kinderen die een gevaar vormen voor andere kinderen opgezegd kan worden. 'We moeten ons dus afvragen of dat ook kan bij ongevaccineerde kinderen', aldus de Boink-voorzitter.

Hij vindt ook dat een crèche op z'n minst andere ouders op de hoogte moet stellen als er een ongevaccineerd kind rondloopt. ,,Het recht van ouders om hun kind niet in te enten weegt even zwaar als het recht van ouders die hun kind willen beschermen'', zegt hij.

Er moet iets gedaan worden

Jellesma constateert dat de mazelen steeds vaker terugkomen en vindt het daarom tijd dat er iets gedaan wordt. ,,Wat als een keer een kind overlijdt. Dan zullen de ouders de crèche aansprakelijk stellen''.