Instellingen

'Eén op de de drie kiezers stemt op 19 maart tegen het huidige kabinet'

DEN HAAG - Een minderheid van de kiezers gaat op 19 maart een proteststem uitbrengen tegen het huidige kabinetsbeleid. Zo blijkt uit een enquête van het actualiteitenprogramma 1Vandaag.

Eén op de drie ondervraagden geeft aan dat zijn of haar stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is bedoeld als protest tegen het kabinet van de VVD en de PvdA. Twee op de drie ondervraagden zijn niet van plan op 19 maart een proteststem uit brengen.

De bemoeienis van de landelijke politici met de gemeenteraadsverkiezingen wordt niet door veel mensen gewaardeerd. De meerderheid (63 procent) vindt dat ze geen campagne moeten voeren voor de lokale politiek.

Vertrouwen

Meer dan de helft van de ondervraagden (56 procent) heeft geen moeite met de deelname van de landelijke politieke partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toch is 28 procent voor een verbod hier op.

Verder blijkt dat er nauwelijks verschil is tussen het vertrouwen in lokale of landelijke politici. Zeventig procent vind dat er geen verschil is. Slechts vijf procent heeft meer vertrouwen in de landelijke kopstukken. Bijna 20 procent vindt dat lokale politici meer te vertrouwen zijn.