Delftse kunstenaar ontwikkelt nieuwe diersoort

DELFT - In de oudste nog werkende elektriciteitsfabriek van Nederland kun je de nieuwste diersoort van de wereld bekijken. Het gaat om een tentoonstelling van kunstenaar Theo Jansen, die een nieuw stranddier ontwikkelde.
Door een nieuwe diersoort te ontwikkelen hoopt de Delftse kunstenaar Theo Jansen de evolutie beter te begrijpen. Al jaren werkt hij in de winter aan de verbetering van het dier. Inmiddels zijn er al een meerdere generaties stranddieren geweest. Eerst konden ze alleen lopen, maar nu zitten er heuse zintuigen aan het dier. Uiteindelijk is het doel dat het stranddier zonder de kunstenaar kan overleven en dus een volledig geëvolueerd dier is.
Alle generaties stranddieren en de ontwikkeling ervan toont Theo Jansen nu in Den Haag. De dieren hebben er een wereldreis opzitten. Op vrijwel elk continent zijn ze geweest. Voor de kunstenaar is deze tentoonstelling extra bijzonder, omdat hij terug is in zijn geboortestad. 
Tot eind april zijn de dieren te zien in de elektriciteitsfabriek. Daarna gaat Theo Jansen zijn nieuwste stranddier testen op het strand.