Haags Holi-feest van start gegaan

DEN HAAG - Zondagavond hebben Hindoes onder een volle maan het Holi Phagwa ingeluid. Tijdens een ritueel waarbij gebeden en gezongen wordt, is op een brandstapel een plant verbrand die symbool staat voor de heks Holika. Hiermee komt een einde aan het kwade en start volgens de Hindoekalender een nieuw jaar.
Hindoes in onze regio deden dit zondag op diverse plekken, waaronder in Den Haag in het Transvaalpark, op de Hindoe basisschool VAHON en op het terrein van sportvereniging TAK 90 in Den Haag Zuid West. In Zoetermeer kwam men bijeen in het van Tuyll park.
De symbolische verbranding wordt gezien als een plechtig moment en wordt elk jaar aan de vooravond van het Holi-feest gehouden. Maandag volgt het kleurrijke Phagwa-feest, waarbij met gekleurde poeders en parfum de lente wordt gevierd en Hindoes het nieuwe jaar ingaan.

Den Haag is centrum van Hindoefeest

De Haagse viering van Holi is de grootste in Nederland. Ruim 8.000 mensen komen bij elkaar tijdens een muzikale optocht en besprenkelen elkaar met geuren en kleuren. Met zo'n 50.000 Hindoes woont meer dan tien procent van de Hindoestanen in Den Haag. De hofstad is daardoor het centrum van dit Hindoefeest.