Instellingen

Vissers Katwijk gaan niet staken: 'Dat heeft geen zin'

KATWIJK - Vissers in Katwijk zijn maandag gewoon uitgevaren. Ze gaan niet staken zoals de vissers in Urk omdat ze dat geen goede oplossing vinden. Dat zegt de Vereniging van Schippers-Eigenaren tegen Omroep West. Tweehonderd vissers in Urk varen niet uit omdat ze het niet eens zijn met de marktprijzen voor tong en schol.

‘Alle vissers hebben last van de lage prijzen,’ zegt Roos van Duijn van  Vereniging van Schippers-Eigenaren. ‘Maar we hebben nog niet gesproken over staken. We hebben niet het idee dat dit zin heeft. We wachten nu even de ontwikkelingen af.’

Volgens de vissers in Urk is de prijs die ze krijgen te laag in verhouding tot de kosten die gemaakt worden. En dat vinden de vissers in Katwijk ook. ‘Maar je kunt de handel niet dwingen een hogere prijs te betalen,’ aldus Van Duijn.

Kunstmatige prijs

De eerste twaalf weken van 2014 hebben de vissers geprobeerd de prijs kunstmatig hoger te krijgen. Iedere maandag was er een gesprek tussen de handelaren en de vissers en werden er adviezen gegeven over het aantal te vangen kilo’s per boot. ‘Maar ik heb niet gezien dat dit heeft gewerkt,’ aldus Van Duijn.

De visafslag in Urk is een van de grootste van Europa. Door de actie zal er komende week geen verse vis te koop zijn. Of door kunstmatig gecreëerde lage aanbod de vissers uit Katwijk dan ineens wel weer goed voor hun vis worden betaald, is nog niet duidelijk.