De Hond: ‘D66 wordt de grootste in Den Haag’

Stembiljet potlood rood
Stembiljet potlood rood
DEN HAAG - Niet de PVV of de PvdA maar D66 wordt de grootste partij in Den Haag. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond. D66 wint twee zetels en komt in de peiling van De Hond uit op acht zetels. De PVV en de PvdA verliezen allebei en blijven steken op zeven zetels.
Onderzoeksbureau TNS NIPO concludeerde vorige week donderdag nog dat de PVV en de PvdA de meeste kans maken om woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de grootste te worden.  Beide partijen zouden zeven of acht zetels krijgen. D66 kan volgens de onderzoekers van TNS NIPO nog altijd aanhaken bij de overwinningsstrijd maar eindigt met zes of zeven zetels in de peiling achter de PVV en de PvdA.
Maurice de Hond ziet een andere trend. Hij deed afgelopen weekend in opdracht van D66 een onderzoek onder 600 Hagenaars. Volgens hem wordt D66 met acht zetels de grootste. De PvdA zou ten opzichte van de verkiezingen in 2010 drie zetels verliezen en uitkomen op zeven zetels. De PVV haalt volgens De Hond ook zeven zetels, dat is er 1 minder dan de partij in 2010 kreeg.

'Driestrijd in Den Haag'

D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven:  ‘De peiling laat zien dat het een driestrijd is in Den Haag. D66 heeft de wind mee en we kunnen echt de grootste worden. Het is aan ons om te zorgen dat Den Haag vooruit blijft gaan en niet tot stilstand komt onder leiding van de PVV.’ 

Actuele uitslag

D66 heeft Maurice de Hond afgelopen weekend de opiniepeiling laten uitvoeren om zo actueel mogelijk te zijn. Van Engelshoven:  ‘De laatste peilingen van TNS NIPO  in opdracht van de gemeente hebben een duidelijk opgaande lijn laten zien. Het laatste onderzoek werd echter enkele weken geleden gedaan. Daarom hebben we Maurice de Hond gevraagd om dit weekend de meest actuele situatie in kaart te brengen.’
Uit de peiling van De Hond blijkt verder dat de VVD twee zetels verliest en uitkomt op 5 zetels. Het CDA blijft stabiel met drie zetels. De SP haalt drie zetels, dat is er een meer dan de partij nu heeft. GroenLinks verliest een zetel en komt uit op twee. ChristenUnie/SGP zit nog niet in de raad maar haalt 1 zetel. De Partij voor de Dieren blijft op 1 zetel staan. De Haagse Stadspartij wint twee zetels en eindigt op vier. Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag zou in een klap met drie zetels in de gemeenteraad komen. De Islam Democraten houdt de ene zetel die de partij nu al in de raad heeft.