Hagenaar voelt zich onvoldoende geïnformeerd over maatregelen kerntop

DEN HAAG - Het merendeel van de Hagenaars - 52 procent - vindt dat ze niet voldoende geïnformeerd is over de veiligheidsmaatregelen tijdens de kerntop in Den Haag op maandag 24 en dinsdag 25 maart. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep West en EenVandaag onder bijna 1000 inwoners van de stad.
Het wordt de grootste top ooit gehouden in Nederland, de kerntop. Maar liefst 58 wereldleiders onder wie bijvoorbeeld de Amerikaanse president Barack Obama, maar ook 5000 delegatieleden en zo’n 3000 journalisten komen naar Den Haag om in het World Forum te praten over de bestrijding van nucleair terrorisme. 
Daarom worden er flink wat veiligheidsmaatregelen genomen. 39 procent van de ondervraagden vindt die maatregelen niet overdreven.

Grote drukte

Vanwege de top wordt gewaarschuwd voor grote verkeersdrukte in de Randstad. Zo worden onder andere snelwegen afgesloten en gaan delen van Den Haag op slot. De ondervraagden verwachten dan ook dat ze flink last gaan krijgen van de top. 59 procent denkt zelfs veel overlast te gaan ondervinden, terwijl slechts 29 procent denkt dat ze weinig overlast van de top zullen hebben.
Ondanks alle maatregelen en overlast die de Hagenaars verwachten, vindt een meerderheid wel dat Den Haag door de kerntop internationaal op de kaart gezet wordt en de helft vind het ook een goede zaak dat de top in Den Haag gehouden wordt.

Deur tot deur

In een reactie laat de gemeente weten dat ze bij het informeren vooral maatwerk heeft geleverd. De mensen die dicht bij het World Forum wonen en het meest te maken krijgen met de maatregelen zijn persoonlijk geïnformeerd.
'We zijn in dat gebied van deur tot deur gegaan', zegt een woordvoerder van de gemeente. Daarnaast zijn er voorlichtingsavonden geweest, daar werden ondernemers en bewoners bijgepraat. Ook heeft de gemeente een speciale website in het leven geroepen om mensen te informeren en kon iedereen die op de hoogte wilde blijven zich abonneren op een nieuwsbrief.
Wilt u op de hoogte blijven van alles wat er speelt rond de top, kijk dan op de speciale pagina op onze website.