Reggy Tielman, de stille drijvende kracht van The Tielman Brothers

ZOETERMEER - De kleinzoon van Reggy Tielman, Jimmy, speelt in de huiskamer in Zoetermeer een gevoelig gitaarliedje, Stanley Uchtmann en zijn broer neuriën zachtjes mee. Het valt stil. 'Het was tijdens dit liedje dat mijn vader zijn laatste adem uitblies,' vertelt Stanley Uchtmann.
Afgelopen woensdag overleed  Reggy Tielman op 80-jarige leeftijd. Reggy was het laatste nog levende lid van de Indorockband The Tielman Brothers. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in Zoetermeer.

Den Haag Beatstad

Het verhaal van The Tielman Brothers begon in Soerabaya, waar vier broertjes Tielman in 1946 gingen musiceren. Hun vader Herman Tielman (KNIL-militair) was de grote inspirator en mentor van The Timor Rhythm Brothers, bestaande uit Reggy (gitaar, banjo), Andy (gitaar), Ponthon (contrabas) en Loulou Tielman (drums). Ze maakten samen met hun kleine zusje Jane een tournee langs de kampen van de Nederlandse militairen en traden na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 op tijdens mondaine feesten tot in het paleis van Soekarno toe. Hun show bestond uit muziek, dans en rituelen uit Indonesië. Zij speelden ook instrumentale wereldmuziek zoals 12th. Street Rag en vocale hits van Nat King Cole, Bill Haley en Elvis Presley.

Explosief

In Nederland gingen de vier broers door onder de naam The Tielman Brothers. Dankzij de Indorockers is Den Haag is de Beatstad van de jaren zestig geworden. The Tielman Brothers hadden in de jaren zestig grote hits als 'Rock Little Baby of Mine' en 'Little bird'. Reggy Tielmann was de oudste broer. 'Mijn vader was de lijm van de band, want het kon er soms heftig aan toe gaan bij de Tielman Brothers. Het is zelfs wel eens gebeurd dat ze elkaar met messen te lijf gingen. Toen mijn vader tussenbeide kwam heeft een van de Brothers zijn pees doorgesneden.'  'Zo explosief als de show was zo waren de broers ook onderling,' gaat Stanley Uchtmann verder. 'Mijn vader wilde zijn broers  laten excelleren, hij  trok nooit zo alle media-aandacht naar zich toe. Hij heeft bescheiden geleefd. Hij reed bijvoorbeeld ook niet in een grote auto, zegt Stanley Uchtmann

Afscheid

Reggy Tielman wordt donderdag 20 maart gecremeerd in Leidschendam. 'De crematie zal volledig in lijn zijn met de levensstijl van Reggy Tielman zijn. 'Er komen geen grote volgauto’s. We houden het klein. Wel is iedereen die daar behoefte aan heeft welkom om afscheid van mijn vader te komen nemen', aldus Stanley Uchtmann.