Haagse handelsdelegatie haalt Chinese bedrijven naar de regio

DEN HAAG - Drie Chinese bedrijven hebben zich voorgenomen een vestiging in Den Haag te openen. Dat is het resultaat van een Haagse handelsreis naar China, die vorige week onder leiding van wethouder Henk Kool (Economie) plaats vond.
Tijdens deze reis is ook het definitieve contract getekend voor een trainingsprogramma van Chinese advocaten op de Universiteit Leiden-Campus Den Haag. Hier zullen jaarlijks honderden Chinese advocaten worden opgeleid.
De bedrijven die zich in Den Haag gaan vestigen zijn een architectenbureau uit Peking, een ICT bedrijf uit Hangzhou en een festivalorganisator uit Shanghai. Zij zoeken aansluiting bij Nederlandse partners. Zo wil het vooraanstaande Chinese architectenbureau DGN samenwerken met de TU Delft. Innovatieve IT dienstverlener Chinaoly sluit zich aan bij The Hague Security Delta. En JZ Music wil samenwerken met het Koninklijk Conservatorium. 

Handelsdelegatie

De handelsdelegatie die vorige week in China verbleef, bestond naast de gemeente uit vertegenwoordigers van de The Hague Security Delta, het The Hague Centre for Strategic Studies, de Universiteit Leiden-Campus Den Haag en de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA), het bureau dat namens gemeenten en het stadsgewest Haaglanden buitenlandse bedrijven naar de regio haalt.
Sinds 2010 zijn zo'n 150 bedrijven en organisaties naar Den Haag gehaald, goed voor enkele honderden banen. Naast de hoofdkantoren van internationale bedrijven als Damco, Q8, Aramco Overseas en Total gaat het om Chinese bedrijven als Huawei en ZTE (telecom), CITS (touroperator), V-Field Agro Tech en Technishino (innovatieve veiligheidsoplossingen) en YuZuTang (gezondheids- en welnesscentrum).