Freek van der Wart uit Zoetermeer pakt goud op WK shorttrack

freek van der wart, shorttrack, short track, olympische spelen
freek van der wart, shorttrack, short track, olympische spelen
ZOETERMEER - De Nederlandse shorttrackploeg met Zoetermeerder Freek van der Wart heeft de kater van de dramatisch verlopen olympische aflossing zondag met een gouden WK-medaille weggespoeld. Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt wonnen de finale in het Canadese Montreal en lieten Zuid-Korea en Groot-Brittannië achter zich.
Daarmee nam het kwartet revanche voor de finale in Sotsji, waar een valpartij van Van der Wart in de eerste bocht de olympische droom uiteen deed spatten.De WK-finale verliep aanvankelijk prima voor Nederland. De Oranje-schaatsers kozen ervoor om vanaf het begin te wachten tot de slotfase voor er een serieuze greep naar de medailles zou worden gedaan.
Dat plan verliep volgens schema en een paar ronden voor het einde kwam Nederland zelfs aan kop. Een slechte wissel zorgde er echter voor dat Oranje toch weer wat wegzakte, maar in de laatste bocht stelde Knegt orde op zaken. De Fries reed in de laatste rijders voor Zuid-Korea en Groot-Brittannië voorbij.
De euforie bij de Nederlanders was na afloop goed te merken, vooral via Twitter. Maar liefst 12 uitroeptekens zette Van der Wart achter het woord 'wereldkampioen', dat hij in hoofdletters twitterde. Kerstholt, die eerder al aankondigde na het WK te stoppen, kon zijn gevoel moeilijk omschrijven. 'Hoe raar kunnen die finales lopen en wat een prachtige sport. Ik voel me heel raar.'