Fyra's terug naar Italië, NS krijgt 125 miljoen euro

fyra trein rangeerterrein
fyra trein rangeerterrein
DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen (NS) sturen de Fyra-treinen terug naar fabrikant AnsaldoBreda (AB) in Italië. Dat zijn de bedrijven maandag overeengekomen. De NS krijgt 125 miljoen euro terug.
Volgens de NS is de overeenkomst gesloten vanwege 'de voordelen die beide partijen zien in het voorkomen van lange juridische procedures, die anders de komende jaren veel energie en geld zouden vergen'.
De Fyra-hogesnelheidstreinen lieten het op het Nederlandse spoor afweten. Vooral bij kou functioneerden ze niet naar behoren. Met dit akkoord kan AnsaldoBreda nu treinen verkopen aan andere klanten en deze aanpassen aan andere eisen en behoeften van dergelijke klanten, zegt de NS.

'Verlies beperken'

In geval van een succesvolle herverkoop, is er in de overeenkomst bepaald dat NS een extra betaling per verkochte trein ontvangt van AnsaldoBreda, met een maximum van 21 miljoen euro. Door de ontvangst van de 125 miljoen kan NS het totale verlies aanzienlijk beperken, stellen de Spoorwegen.
Het aanvankelijke waardeverlies kan worden teruggebracht tot 88 miljoen euro. 'Toekomstig te ontvangen betalingen als een gevolg van de verkoop van treinen door AnsaldoBreda zullen het waardeverlies verder verminderen', aldus de NS.