PvdA en PVV verder van elkaar verwijderd dan ooit

DEN HAAG - De conclusie na afloop van beide lijsttrekkers: de PvdA en PVV in Den Haag zijn eerder nog verder van elkaar verwijderd, dan dicht bij elkaar gekomen.
Rabin Baldewsingh (PvdA) en Léon de Jong (PVV) gingen maandagavond voor het eerst in deze verkiezingscampagne rechtstreeks één-op-één met elkaar in debat in Theater aan het Spui in het centrum van Den Haag. Ingrediënten voor vuurwerk waren er genoeg. Neem alleen al de uitspraak van PVV-voorman Geert Wilders dat dat zijn kiezers stemmen voor ‘een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’.
Verwerpelijk vindt Baldewsingh die uitspraak. Volgens hem is het een ‘enorme aanval op onze Grondwet en onze kernwaarden. Een aanval ook op onze democratische grondbeginselen’.

Criminelen met dubbel paspoort

Maar hoewel De Jong aanvankelijk zei dat hij 100.000 procent, als het even kan wel een miljoen procent achter die uitspraak staat, nuanceerde hij dat later toch iets. De lokale lijsttrekker van de PVV had het toen vooral over het uitzetten van Marokkaanse criminelen met een dubbel paspoort. En verwees ook naar het verkiezingsprogramma van zijn partij waar dat al lang in staat.
Hij wierp de PvdA’er juist voor de voeten dat diens huidige politieke leider, Diederik Samson, ooit had gezegd dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ hebben gekregen op straatoverlast. En wilde weten wat Baldewsingh daarvan vindt. Waarop die dan weer antwoordde dat dit ‘zijn dictie niet is’.

Wensdroom uiteen gevallen

Maar afgezien van dit soort woordkunstenarij, bleken de verschillen tussen de partijen enorm. De PVV vindt dat de PvdA verantwoordelijk is voor een mislukt integratiebeleid waardoor nu in delen van Den Haag vrouwen niet in korte rokjes over straat durven of mensen de hond niet meer kunnen uitlaten. ‘De multiculturele samenleving is een farce. Uw wensdroom is uiteengevallen', aldus De Jong.
De PvdA denkt juist dat de PVV met dit soort stellingen mensen eerder van elkaar verwijderd raken en verwijt de partij van De Jong en Wilders geen oplossingen te bieden voor bijvoorbeeld werkeloosheid en slechte woonomstandigheden. Baldewsingh: ‘Ik ben lyrisch over de multiculturele samenleving. Migranten zijn het levensbloed van de stad.’

Nooit in een stadsbestuur

De beide lijsttrekkers erkenden na afloop ruiterlijk dat ze wel beide denken op te komen voor dezelfde kiezers. Maar de belangen daarvan zullen ze nooit samen behartigen in één stadsbestuur.