Instellingen

Speciale kentekenplaten voor bobo's tijdens kerntop Den Haag

Barack Obama
Barack Obama © anp

DEN HAAG - Regeringsleiders en buitenlandse delegaties worden tijdens de nucleaire top in Den Haag vervoerd in dienstauto's met speciale en vooralsnog geheime kentekenplaten.

Over de 200 speciale kentekens worden uit veiligheidsoverwegingen voorlopig geen mededelingen gedaan of foto's verspreid. De organisatie van de top wil voorkomen dat de kentekens worden nagemaakt en voor verwarring kunnen zorgen.

De organisatie wil slechts kwijt dat de kentekens van de auto's het land zullen weergeven waarin regeringsleiders of delegatieleden worden vervoerd.

Reden voor de speciale kentekens is dat de hoogwaardigheidsbekleders zich tijdens de top met hoge snelheid over het Nederlandse wegennet zullen verplaatsen. De traditionele vlaggetjes op de auto zouden niet bestand zijn tegen die snelheden.

Randstad mijden

Rijkswaterstaat adviseert om de Randstad tijdens de kerntop zoveel mogelijk te vermijden. Wie toch de Randstad in moet, reist beter buiten de spits of neemt de trein.

Met name reizigers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met zeer ernstige hinder. Door (gedeeltelijke) afsluitingen van wegen ontstaat grote kans op lange files op de snelwegen. Datzelfde geldt voor de wegen in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en Haarlemmermeer. Ook in Den Haag zal het verkeer veel hinder ondervinden.

Overuren draaien

Vanwege alle verkeersmaatregelen maakten de verkeersbordenmakers de afgelopen weken overuren. BUrgemeester van Aartsen van Den Haag zei eerder dat de limousines van de buitenlanders niet overal voorrang zullen krijgen: 'Ambulances gaan voor Obama.'

» Lees alles over de nucleaire top in het dossier