Instellingen

PVV vreest bedreigingen na Hitler-affaire

DEN HAAG - De vergelijkingen van PVV-leider Geert Wilders met Adolf Hitler leiden tot een 'heel giftig klimaat' waarin geweld tegen Wilders of andere PVV'ers mogelijk wordt. Dat zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema.

Hij maakt zich grote zorgen over de veiligheid van PVV'ers. Beertema heeft hetzelfde gevoel als in de periode voor de moord op Pim Fortuyn in 2002. Volgens hem wordt Wilders net zo gedemoniseerd als Fortuyn toen.


In de campagne vergeleek PvdA-kandidaaat Wilders met Hitler, nadat de PVV-leider op de markt in Loosduinen had gezegd dat hij een Den Haag wil met minder Marokkanen. In het tv-debat van omroep West haalde Sjaak Bral het voorval ook nog aan. Toen hij een grap maakte over smurfen ('een kleur, een leider) liepen alle PVV-kandidaten boos weg. 

PVV niet van marsepein

Volgens Beertema vormen de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en Hitler een 'overtreffende trap' die geweld kan uitlokken van 'de Volkert van de Graafs of linkse activisten van deze wereld'. Sterker nog: er is sprake van 'een morele vrijbrief'' om tot geweld over te gaan. 'Buitengewoon zorgelijk'.'


'Wij zijn niet van marsepein en niet te beroerd voor het uiten van ruige meningen', geeft Beertema toe, maar de Hitler-vergelijkingen gaan volgens hem alle perken te buiten. Hij vindt dat de PVV niet heeft bijgedragen aan een escalatie in het publieke debat. De partij zegt in zijn ogen nu niks anders dan eerder in het verkiezingsprogramma werd opgeschreven.


Beertema heeft voor hij zijn waarschuwing gaf, overlegd met Wilders, maar zijn verhaal is een 'persoonlijke hartenkreet'.