Kerntop moet 'vuile bom' onwaarschijnlijker maken

DEN HAAG - Voorkomen dat nucleair materiaal in handen valt van terroristen. Dat is het belangrijkste gespreksonderwerp voor de wereldleiders die volgende week de kerntop in Den Haag aandoen. Maar ze zullen ook terugkijken op wat er is bereikt sinds de vorige twee conferenties van 2010 en 2012.
'De kans dat er besmet materiaal in handen valt van terroristen is klein, maar niet uit te sluiten', zegt stralingsdeskundige Flip Bomert van het bedrijf Radiation Experts in Rijswijk. 'Aan hoogverrijkt materiaal hebben terroristen niet zoveel, daar heb je een kerncentrale en specialistische kennis voor nodig. Maar radioactief besmet materiaal zoals ziekenhuisafval is misschien wel aan te komen, zeker in landen waar dat minder goed beveiligd is dan in Nederland.'
Volgens Bomert kunnen terroristen dat materiaal om een gewone bom 'heen binden'. Bij een explosie leidt dat niet tot heel veel doden, 'maar het gaat ook vooral om paniek zaaien', aldus Bomert.

Het is niet onmogelijk

De kans dat ziekenhuisafval uit röntgen- of bestralingsapparatuur in verkeerde handen terecht komt is aanwezig. 'Vorig jaar in Mexico hebben dieven een truck met radioactief afval gestolen', vertelt Flip Bomert. 'Dat was toeval, het ging ze om de vrachtwagen, ze wisten niet eens wat de lading was. Maar je kan je voorstellen wat er gebeurt als dat spul in verkeerde handen valt.'
Er doen deze keer 53 landen mee aan de Nuclear Security Summit (NSS), waaronder de VS, Rusland, India, Pakistan en Israel. Iran en Noord-Korea ontbreken.