Vervalste biljetten van 50 euro in omloop

GOUDA - In Gouda, Zuidplas en Zoetermeer zijn vervalste bankbiljetten van 50 euro in omloop. De politie heeft de afgelopen weken meerdere meldingen en aangiften van nepgeld ontvangen van winkeliers en particulieren.
De oplichters betalen in supermarkten en op markten een goedkoop product met een vals biljet van 50 euro om wisselgeld terug te krijgen. Het valse geld wordt echter ook uitgegeven op locaties waar het donker is, bijvoorbeeld in horecagelegenheden.
Ook zijn pizzakoeriers opgelicht met vervalst geld en is een aantal particulieren opgelicht door verkopen via Marktplaats.

Goede vervalsing

De vervalste bankbiljetten van 50 euro zijn volgens de politie van goede kwaliteit en moeilijk herkenbaar. Zo zijn er ook biljetten aangetroffen met een hologramstickertje.
De politie adviseert om bankbiljetten bij twijfel niet te accepteren en zeker niet als iemand een klein bedrag wil betalen met een biljet van 50 euro.

Controle

In alle bankbiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt. Door te kijken, te kantelen en te voelen zijn de biljetten te controleren op deze echtheidskenmerken. 
Welke echtheidskenmerken er zijn en hoe deze te controleren zijn, is te vinden op de website van De Nederlandsche Bank.