Haagse sloopregeling verlengd tot 1 december

DEN HAAG - De Haagse sloopregeling voor oude, vervuilende auto's en busjes wordt verlengd tot 1 december 2014. De regeling zou oorspronkelijk op 31 maart aflopen. Omdat er nog budget is voor nieuwe aanvragen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de termijn te verruimen.
De sloopregeling is in juli vorig jaar van start gegaan. De gemeente wil zo bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee aan de gezondheid van inwoners en bezoekers van Den Haag. In november 2013 is het budget (1,5 miljoen euro) van de regeling verdubbeld vanwege de grote belangstelling. Hierdoor kunnen in totaal circa 2000 vervuilende auto's gedemonteerd worden. 

Sloopregeling

De sloopregeling richt zich op benzineauto's van voor 1991 en dieselauto's van voor 2005. Deze auto's stoten namelijk relatief veel vervuilende stikstofoxiden uit. Wie een schonere auto terugkoopt, kan meer subsidie krijgen dan wie alleen een auto laat slopen. Het subsidiebedrag kan hierdoor oplopen tot 3.500 euro. Naast de subsidie van de gemeente ontvangen deelnemers ook gemiddeld 200 euro per auto van het sloopbedrijf. 

Top 3 merken gesloopte auto's

Inwoners en bedrijven hebben tot nu toe 1200 auto's aangeboden waaronder 75 procent personenauto's en 25 procent bestelwagens. De grootste groep aangeboden auto's zijn de zogenoemde 'youngtimers' (diesels van voor 1996). Zo zijn er ruim 400 oude, vervuilende Mercedessen gesloopt. Dat is ook terug te zien in de top 3 merken van gesloopte auto's:  Mercedes op plaats 1, Volkswagen (meestal Golf) op 2 en Opel op 3.
Tot nu toe levert 85% van de mensen die van de Haagse sloopregeling gebruik maken een oude dieselauto in, die relatief veel stikstofdioxiden uitstoten. Van alle verleende aanvragen koopt ongeveer 40% een schonere auto terug, waaronder auto's die op elektriciteit en groen gas kunnen rijden.