Druk bij Kieskompas, rustiger bij Stemwijzer

DEN HAAG - Ook dit jaar hebben veel mensen vragenlijsten op internet ingevuld om te kijken op welke partijen ze woensdag kunnen stemmen. Het Kieskompas zegt een drukke periode achter de rug te hebben, de Stemwijzer trok juist minder bezoekers.
Het Kieskompas kreeg in de afgelopen periode 850.000 bezoekers. Rond het slotdebat dinsdagavond vulden 19.000 mensen per uur de vragenlijst in. ‘De avond van tevoren is het altijd heel druk, zeker tijdens het tv-debat’, laten de onderzoekers weten. De site heeft dit jaar voor 38 gemeenten vragen opgesteld. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 trok de site iets meer bezoekers (1,2 miljoen), maar die kwamen uit veel meer gemeenten (63).
Tot dinsdagavond hadden bijna 690.000 mensen antwoord gegeven op de vragen van de StemWijzer. Dat is wel ongeveer 200.000 minder dan in 2010. De Stemwijzer heeft, net als het Kieskompas, dit jaar minder vragenlijsten gemaakt. Maar qua aantal inwoners maakt dat volgens een woordvoerster weinig verschil. ‘We weten natuurlijk niet waar het aan ligt, maar het past wel in de trend dat minder mensen dit keer willen gaan stemmen. Misschien is er toch wat minder interesse’, aldus een woordvoerster.
» Lees alles over de gemeenteraadsverkiezingen in het liveblog en bekijk het kieskompas van Omroep West