Cornelia (90) weggestuurd bij stembureau in Den Haag omdat haar ID-kaart gestolen is

DEN HAAG - De 90-jarige Cornelia van der Feijst uit Den Haag ging woensdagochtend vol goede moed naar het stembureau bij boekwinkel Paagman. Maar al snel kwam ze erachter dat ze geen vakje rood mocht kleuren: ze werd terug naar huis gestuurd.
Buurvrouw Jolanda Siemens was woest toen ze hoorde wat er met haar ‘adoptie-oma’ gebeurd was. ‘Het arme mensje is van haar tas beroofd in de Jumbo en nu wordt ze ook nog weggestuurd bij het stembureau’, legt Siemens uit. Haar nieuwe identiteitskaart is aangevraagd, maar nog niet binnen.
De 90-jarige Van der Feijst had daarom het proces-verbaal meegenomen naar het stembureau, waarop staat dat haar identiteitskaart aangevraagd is. ‘Maar dat was blijkbaar niet goed’, vertelt Siemens. ‘Ze hebben haar gewoon naar huis gestuurd, een vrouw van 90! Ze gaat al haar hele leven altijd stemmen en nu kan het dus niet meer.’

'Woedend'

‘Ik was echt woedend’, vertelt Van der Feijst. ‘Ik heb nog allerlei pasjes laten zien, van het ziekenhuis en van de bank, maar ze zeiden bij het stembureau dat er ook een handtekening op moest staan.’ Zo’n pasje zat er dan net niet tussen. ‘Ik ben 90, ik heb geen rijbewijs of treinabonnement. Maar ze zien toch dat ik het ben’, aldus Van der Feijst.
Na een telefoontje van Omroep West naar de gemeente Den Haag, heeft het Hoofd Verkiezingen Esther Beneder contact opgenomen met Van der Feijst. Zij heeft geregeld dat Van der Feijst toch mag gaan stemmen, als ze haar Ooievaarspas en het proces-verbaal meeneemt. 'Daar staat ook geen handtekening op, maar gelukkig was het toch goed', aldus Van der Feijst.

Gelukt

Om half vier kwam Van der Feijst voldaan terug van een tweede tripje naar het stembureau. ‘Het is gelukt hoor, de gemeente had nog een keer extra met het stembureau gebeld voor me’, vertelt ze.
En daar zal de PvdA vast ook blij mee zijn, want de stem van Cornelia van der Feijst ging naar hen.