'Opkomst gemeenteraadsverkiezingen historisch laag'

westkiest-stembureau-meelfabriek-leiden-verkiezingen
westkiest-stembureau-meelfabriek-leiden-verkiezingen
DEN HAAG - De opkomst woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen stevent af op de laagste ooit. Rond 19.30 uur, anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus, had 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Vier jaar geleden lag dat percentage rond dezelfde tijd op 51.
Dat meldde de NOS op basis van onderzoeksbureau Ipsos, dat de opkomstcijfers in opdracht van de omroep onderzoekt. In 2010 ging 54 procent van de kiezers stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ipsos voorspelde dinsdag al dat de opkomst dramatisch laag zou worden. Toen kwam het bureau echter uit op 43 procent.
Na de afschaffing van de stemplicht in 1970 schommelde de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen rond de 70 procent. In 1990 zette zich een dalende trend in. In 2006 kwam de opkomst uit op 58,2 procent, in 2002 stemde 57,9 procent van de kiesgerechtigden.

Desinteresse

Volgens Ipsos is desinteresse de belangrijkste reden om niet te gaan stemmen. Een deel van de kiezers die wegblijven, zegt alleen te stemmen voor de landelijke politiek.