PVV'ers scanderen: minder Marokkanen

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. De zaal scandeerde daarop 'minder, minder'. Daarop zei Wilders: 'Dat gaan we regelen'.
Hij herhaalde dat hij zoveel mogelijk Marokkaanse criminelen hun paspoort wil afpakken en uitzetten naar Marokko. Ook de remigratie van Marokkanen moet gestimuleerd worden. Kritiek op zijn standpunten noemde hij ‘totale onzin'. Volgens hem kunnen de niet-criminele Marokkanen profiteren van zijn voorstel.
De PVV-voorman veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Drie vragen voor toehoorders

Wilders wilde woensdagavond van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk 'minder'.
'En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?', zei Wilders letterlijk.

Enorm pak op hun donder

Dit is een enorm pak op hun donder voor de regeringspartijen',  reageerde Geert Wilders (PVV) op basis van de allereerste prognose in Den Haag.
Hij reageerde even later op de landelijke peiling, waarin de PVV 25 zetels haalt en D66 en de VVD (beide 25) op de hielen zit. ‘Dat is het hoogste niveau ooit. We haalden ooit 24 en zijn daarna teruggevallen. Als dit waar is, is het een geweldige avond voor de PVV.'  Wilders noemde woensdag het begin van de campagne voor de Europese verkiezingen op 22 mei.