Reacties op verkiezingsuitslag Den Haag: 'Fantastisch voor D66'

DEN HAAG - De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is met luid gejuich ontvangen door D66. De kandidaat-raadsleden bouwden een feestje in het stadhuis toen burgemeester Jozias van Aartsen bekendmaakte dat D66 met acht zetels de grootste partij is geworden, vlak voor de PVV die op zeven is geëindigd.

'Dit is een fantastisch resultaat voor D66', vindt lijsttrekker Ingrid van Engelshoven. 'Hier hadden we niet van durven dromen. Ik ben heel blij dat de PVV in deze stad niet de grootste is geworden. Dat is het mooiste signaal.' Van Engelshoven vindt dat de uitslag in Den Haag heel complex is. Waarschijnlijk zijn er vijf partijen nodig om een coalitie te vormen. 'We hebben heel hard gewerkt en de benen uit het lijf gelopen. Daar gaan we van genieten.'

Rabin Baldewsingh noemt de uitslag zeer teleurstellend. Zijn partij zakt van tien naar zes zetels. 'De kiezer heeft altijd gelijk. Mij pas bescheidenheid', vindt de PvdA-voorman. PVV-lijsttrekker Léon de Jong wilde na de verkiezingsuitslag niet meer reageren. Voor de uitslag bekend werd zei hij een mooie en spannende avond te verwachten. 'Wat de uitslag ook wordt, we mogen trots zijn op onszelf en leggen een goed fundament voor de Europese verkiezingen in mei', roemde Geert Wilders zijn partijgenoten op een bijeenkomst in Den Haag.

'Alle kiezers die ons het vertrouwen gaven, ontzettend bedankt', stelt CDA-lijsttrekker en wethouder Karsten Klein. Het CDA heeft meer stemmen gekregen dan in 2010 en blijft op drie zetels staan. 'We gaan ons stinkende best doen om het vertrouwen dat we hebben gekregen waar te maken', voegt Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij, vijf zetels) daar aan toe.

 

Meer over dit onderwerp:
verkiezingen
Deel dit artikel: