Dick Jense (Onafhankelijk Rijswijk): 'Uitslag is heel zuur'

RIJSWIJK - Dick Jense noemt de Rijswijkse uitslag 'heel zuur'. De partij van lijsttrekker van Onafhankelijk Rijswijk en verkeerswethouder duikelt van zes naar twee zetels.

Jense, ook wel de Onderkoning van Rijswijk genoemd, had wel op verlies gerekend, maar dat het van deze omvang zou zijn had hij niet verwacht. 'Blijkbaar is het normaal om zittende partijen flink aan te pakken', zegt hij tegen Radio West, wijzend naar de klappen die vielen bij regeringspartijen VVD en PvdA. 'De oppositie heeft het goed uitgespeeld', vult hij aan. Wethouder Jense van Verkeer lag de afgelopen maanden onder vuur, vanwege parkeerproblemen in Rijswijk.

De landelijke trend is juist dat lokale partijen, zoals die van Jense, winnen. In Rijswijk gaat de winst naar Ed Braam, van de nieuwe partij Beter voor Rijswijk. Zijn partij is een afsplitsing van Onafhankelijk Rijswijk. Gemeentebelangen Rijswijk houdt zijn vijf zetels. Toch heeft Dick Jense een beetje gewonnen: 'Alle lokale partijen komen uit ons voort', zegt hij.

Jense blijft in de raad

De kans dat Onafhankelijk Rijswijk tot het nieuwe college van burgemeester en wethouders kan toetreden lijkt klein. Jense blijft in dat geval wel in de raad. 'Je hebt de kar getrokken, dan moet je voor de stemmers die je wel hebt gehaald blijven', zegt hij.

Meer over dit onderwerp:
verkiezingen
Deel dit artikel: