VVD Noordwijkerhout en NZ Lokaal vinden zich beide de grootste

NOORDWIJKERHOUT - In Noordwijkerhout steggelen de VVD en NZ Lokaal over wie de grootste partij is geworden en wie dus de college-onderhandelingen mag beginnen. De VVD kreeg woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen. NZ Lokaal haalde de meeste raadszetels.
'De VVD heeft de meeste kiezers achter zich gekregen en de burgemeester heeft ook al gezegd dat wij daarom de onderhandelingen mogen openen', zegt Martijn Bilars, VVD- lijsttrekker. 'Maar de komende vier jaar heeft Noordwijkerhout te maken met vijf raadsleden van NZ Lokaal en met vier raadsleden van de VVD', zegt lijsttrekker Sjaak van den Berg van NZ Lokaal. 'Dus dan zijn wij een grotere fractie en mogen dus als eerste een coalitie vormen'.

Restzetels

Noordwijkerhout heeft deze onduidelijke situatie te danken aan de verdeling van de restzetels. De verkiezingen waren een nek-aan-nekrace tussen VVD en NZ Lokaal. De VVD haalde 1.850 stemmen, NZ Lokaal 1.835. Een verschil van vijftien stemmen. Maar doordat de VVD en D66 een lijstverbinding waren aangegaan, ging de restzetel naar NZ Lokaal.
'D66 en VVD zouden beide één restzetel krijgen maar door de lijstcombinatie ging er één restzetel naar VVD. En de tweede restzetel ging nu naar NZ Lokaal', legt een woordvoerster van de gemeente uit. Hierdoor komt NZ Lokaal nieuw in de gemeenteraad met vijf zetels. De VVD valt terug van zes naar vier zetels.  

Gewoonteregel

De gemeente Noordwijkerhout zit met de kwestie in haar maag. De burgemeester heeft in een persbericht aangekondigd dat de VVD het initiatief mag nemen om een coalitie te vormen. 'Dat is een gewoonteregel', zegt een woordvoerster. 'Maar voor de zekerheid hebben we de vraag uitgezet bij de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten'.