Kerkdienst is niet gericht tegen Wilders, zegt protestantse kerk PKN

DEN HAAG - De speciale kerkdienst die komende zondag door de Protestantse Kerk Nederland (PKN) wordt georganiseerd is niet gericht tegen Geert Wilders. Dat heeft woordvoerder Marloes Keller van de PKN gezegd op Radio West. 'De kerkdienst is niet per se tegen de politicus, het is een dienst tegen racisme', zegt Keller. De dienst wordt rechtstreeks op tv uitgezonden door de omroepen EO en IKON.

Volgens de PKN-woordvoerder zijn de uitspraken van Wilders over Marokkanen wel de aanleiding voor de dienst. 'Maar de dienst zal niet anti-Wilders zijn, want dan doe je hetzelfde. En dat gaan we dus niet doen.'

Bewuste stellingname

Volgens de woordvoerder is het wel een onderwerp dat bij de protestantse kerk past. 'Het is een bewuste stellingname van de PKN en ook andere kerkgenootschappen hebben dezelfde gevoelens.' Volgens de protestanten is er een grens overschreden. 'Dit is haatzaaierij, hier moet je tegen opstaan'.

Ook PVV'ers in kerk

Volgens Keller zijn er ook in de kerk mensen die op de PVV stemmen. 'Ook al hebben wij aanhangers van de partij in onze kerk, ik denk dat het grootste gedeelte ook denkt: tot hier en niet verder, daar moeten we wat tegen doen.' Ondertussen is nog niet duidelijk waar de kerkdienst precies plaats gaat vinden. Het is de bedoeling deze om 11.30 uur te beginnen, maar veel kerken zijn dan nog bezig met hun eigen dienst.

Haagse Kloosterkerk

De Kloosterkerk aan het Lange Voorhout in Den Haag wordt door PKN de meest waarschijnlijjke locatie genoemd. Maar dat kan lastig worden, vanwege de kerntop. Daarvoor zijn in Den Haag allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. 'We praten er nu over met de gemeente', zegt de PKN. 'Ook Amsterdam en Utrecht worden bekeken. Misschien is daar nog een leegstaand kerkgebouw.'

Uitspraken Wilders

Wilders deed woensdagavond tijdens een bijeenkomst van zijn partij in een café aan het Plein in Den Haag zijn inmiddels veelbesproken uitspraak. Hij vroeg mensen in de zaal of zij in Den Haag 'Meer of minder Marokkanen' wilden. Daarop begonnen veel aanwezigen 'Minder, minder' te scanderen. Hij liet donderdag weten niet van plan te zijn excuses aan te bieden. Inmiddels zijn er honderden aangiftes tegen Wilders gedaan vanwege zijn uitspraak.

Deel dit artikel: