Rutte opent kerntop in Den Haag

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft maandagmiddag de nucleaire top in het World Forum in Den Haag geopend. Daaraan doen ruim 50 staats- en regeringsleiders, ministers en anderen mee.

Doel van de top is om te voorkomen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen komt van terroristen. De top in Den Haag is er een in een serie. In 2016 is in de Amerikaanse hoofdstad Washington vermoedelijk de laatste.

Te veel gevaarlijk nucleair materiaal op de wereld

In zijn inleidende woorden zei Rutte dat de deelnemende landen niet op hun lauweren mogen rusten en hun ambities moeten verhogen. Het aantal landen met meer dan 1 kilo hoogverrijkt uranium is weliswaar afgenomen, maar nog altijd is er te veel gevaarlijk nucleair materiaal op de wereld. We weten hoe weinig materiaal nodig is voor het maken van een (vuile) bom en we weten sinds 11 september 2001 dat terroristen niet aarzelen, hield Rutte de bijeenkomst voor. ‘Dus de noodzaak is urgenter, niet minder.'

De taak die de landen 4 jaar geleden op initiatief van de Amerikaanse president Obama op zich hebben genomen om de wereld veiliger te maken, is geen gemakkelijke taak. Er is geen ‘magische formule’ waarmee we de wereld kunnen vrijwaren van risico's, aldus Rutte. ‘Maar achteroverleunen is geen optie.’

Poetin is grote afwezige

Onder de deelnemende wereldleiders zijn ook de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn van de partij. Grote afwezige is de Russische president Vladimir Poetin. Hij heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gestuurd.

In de slotverklaring van de top in Den Haag moet onder meer staan dat landen hun voorraden hoogverrijkt uranium en plutonium zo klein mogelijk houden. Ook moeten de landen toezeggingen doen om de voorraden nog beter te beveiligen.


» Lees alles over de kerntop in onze liveblog

» Lees alles over de nucleaire top in ons dossier

Deel dit artikel: