Links in Den Haag had zetel meer kunnen hebben bij lijstverbinding

DEN HAAG - De progressieve partijen in de Haagse gemeenteraad hadden in ieder geval een zetel meer kunnen hebben als ze een lijstverbinding waren aangegaan. Dat blijkt uit berekeningen van scheidend GroenLinks-raadslid David Rietveld.

GroenLinks drong er in aanloop naar de verkiezingen bij andere progressieve partijen een paar keer op aan om een lijstverbinding aan te gaan. Maar die weigerden dat om diverse redenen. De PvdA was bijvoorbeeld boos omdat raadslid Mustafa Okcuoglu overstapte en omdat GroenLinks te weinig voorstellen van de PvdA zou hebben gesteund.

Partijen die zich met elkaar verwant voelen, kunnen bij verkiezingen een lijstverbinding of ook wel lijstcombinatie aangaan. Bij de verdeling van de restzetels geldt de combinatie dan als een lijst. Daardoor komen restzetels eerder hier terecht.

Oproep om samen te werken

De fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse raad, Inge Vianen, riep andere linkse partijen vlak voor het verstrijken van de termijn voor het registeren van zo’n combinatie nog op om te gaan samenwerken. ‘We moeten over onze eigen schaduw heen stappen om de rechterkant een slag toe te kunnen brengen.’ Maar de andere partijen konden dat toch niet opbrengen.

En dat heeft vooral positieve effecten voor de Groep de Mos, die de laatste te verdelen restzetel kreeg. Als progressief wel de handen ineen had geslagen, was die partij in veel gevallen blijven steken op twee zetels.

Bijna alles goed voor links

Volgens David Rietveld, zou een lijstverbinding tussen HSP, SP en GroenLinks zowel de SP en GroenLinks een restzetel hebben opgeleverd. Dat zou dat ten koste zijn gegaan van zetels voor de Islam Democraten en Groep de Mos. Een combinatie van PvdA en GroenLinks zou GroenLinks een zetel hebben opgeleverd. Ten koste van De Mos. Een combinatie en van SP en GroenLinks zou de SP een zetel hebben opgeleverd. Rietveld: ‘Bijna iedere lijstverbinding van GroenLinks zou linkse partijen een zetel hebben opgeleverd.’

De fractievoorzitter van GroenLinks noemt het een ‘gemiste kans’, dat progressief er niet in slaagde samen te werken. ‘Heel jammer. Want zo hebben we minder kans op een sociaal en groen beleid.’

VVD had ook zetel kunnen winnen

In Amsterdam gingen ook D66 en de VVD een lijstverbinding aan. Als dat in Den Haag was gebeurd, zou de VVD een zetel meer hebben gekregen.

 

Deel dit artikel: