RijnlandRoute wordt iets stiller

LEIDEN - De RijnlandRoute, de weg tussen de A4 en A44 bij Katwijk en Leiden, wordt iets stiller. De provincie heeft het ontwerp voor het megaproject aangepast.

Bij Katwijk komt de weg twee meter verdiept te liggen. Er zijn daardoor minder hoge geluidsschermen nodig. De tunnel bij de Leidse wijk Stevenshof en de Oostvlietpolder wordt langer. De weg komt verder van woningen boven de grond. Maar bewoners van 124 huizen zullen juist meer lawaai gaan horen. Op die plekken worden de normen van de Wet Geluidshinder overschreden.

Alle bruggen in het tracé worden vast gemaakt en kunnen niet bewegen. Ook dat zou veel geluidshinder schelen voor omwonenden. De historische molen Zelden van Passe blijft staan. Voor de RijnlandRoute zullen 30 huizen moeten worden gesloopt. De provincie zegt al met veel bewoners in gesprek te zijn.

Aanleg van de RijnlandRoute kost 825 miljoen euro en zou in 2015 moeten beginnen. Het ontwerp ligt vanaf eind deze week ter inzage. Betrokkenen kunnen er tot mei bezwaar tegen maken.

Deel dit artikel: