Haagse raad stemt toch niet over bouwstop cultuurpaleis

DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag zal donderdagavond toch geen motie indienen die oproept om de bouw van het cultuurpaleis stop te zetten. Verkenner Han Polman die de coalitieonderhandelingen in Den Haag voorbereidt, heeft de motie afgeraden omdat het de onderhandelingen op scherp zal zetten.

GroenLinks-lijsttrekker Inge Vianen zei al voor de gemeenteraadsverkiezingen dat ze tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad een voorstel zou doen om ‘een pas op de plaatst’ te maken en de voorbereidingen van de bouw van het culturele complex op het Spuiplein op te schorten.

Onvoldoende steun

Dit voorstel leek het makkelijk te halen omdat door de verkiezingsuitslag het aantal tegenstanders van het cultuurpaleis in de Haagse raad inmiddels groter is, dan het aantal voorstanders. Toch zou de motie het niet halen.

‘Ik heb onvoldoende steun voor de motie en zal hem daarom niet indienen,’ zegt Vianen. ‘Veel partijen - ook de tegenstanders - vrezen dat het voorstel de onderhandelingen in de weg staat. De verkenner is bij de discussie betrokken en ook hij verwacht daardoor polarisatie en raadt indienen van de motie af.’ 

'Weinig tactisch'

In de wandelgangen wordt al langer gemopperd over de actie van GroenLinks. De aankondiging van de motie wordt gezien als weinig tactisch. Al voor de onderhandelingen goed en wel zijn begonnen, worden partijen door de motie gedwongen om  hun kaarten op tafel leggen. Daardoor zou het lastig worden om verschillen te overbruggen. ‘Ook de voorstanders van het Spuiforum moeten zonder al te veel gezichtsverlies een draai kunnen maken,’ zegt een van de tegenstanders.

Deel dit artikel: