GroenLinks: ‘Alleen PVV en PvdD steunden cultuurpaleis-motie’

DEN HAAG - De motie die GroenLinks in Den Haag wilde indienen om een bouwstop voor het cultuurpaleis af te dwingen zou slechts door twee partijen zijn gesteund. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen.

Alleen de PVV en de Partij voor de Dieren hadden hun steun uitgesproken voor het voorstel om pas op de plaats te maken bij de uitvoering van het bouwproject op het Spuiplein. ‘Onze motie zou het niet hebben gehaald,’ zegt Vianen. ‘Een motie indienen waarvan je weet dat die niet wordt aangenomen, vinden wij zinloos.’

Eerste raadsvergadering

GroenLinks zou de motie donderdagavond indienen tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad, zo kondigde de partij al voor de gemeenteraadsverkiezingen aan. Omdat het aantal tegenstanders in de raad na de verkiezingen groter is dan het aantal voorstanders, leek hij het makkelijk te gaan halen.

Maar dat bleek niet het geval. Bijna alle tegenstanders van het cultuurpaleis zagen niets in de motie omdat hij de coalitieonderhandelingen onder druk zou zetten. Door al bij de start van de onderhandelingen een uitspraak van de partijen te vragen, zijn verschillen moeilijk te overbruggen.

Haagse verkenner

Ook Han Polman, die als verkenner de coalitieonderhandelingen in Den Haag voorbereidt, raadde het indienen van de motie af. Het voorstel zou polariserend werken en de onderhandelingen op scherp zetten. Polman neemt in zijn eindrapportage die hij de komende dagen uitbrengt, het Spuiforum wel mee. 

Deel dit artikel: