Burgemeester Den Haag: 'Ophouden met kleindenkerij in dit land'

DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen ergert zich mateloos aan de 'kleindenkerij' van Nederlanders. Dit zegt hij in de talkshow Westbusiness presenteert; FRITS! De Haagse burgemeester heeft het onder meer over de kritiek de er was rondom de organisatie van de kerntop in Den Haag.

Het lijkt alweer even ver weg; de grootste internationale top ooit in Nederland. Toch stond Den Haag dagenlang in het middelpunt van de belangstelling in zowel de binnenlandse als de buitenlandse pers. En ook de inwoners van de stad merkten er genoeg van. Niet alleen moesten sommige bedrijven tijdelijk sluiten of hun werkzaamheden verhuizen, ook de wegen rondom het World Forum werden afgesloten.

De kerntop is het gevolg van de internationale rol die Nederland heeft, zegt burgemeester Van Aartsen. 'Gezanik over honderden kilometers files, heel Den Haag gaat vastlopen en iedereen heeft zich ter harte genomen dat je thuis kon werken, in de stad kon je met de fiets. De HTM heeft het fantastisch gedaan, de mensen van de gemeente die dat allemaal hebben geregeld krijgen van mij een gigantische pluim, echt geweldig'.

Volgens de burgemeester heeft zeuren geen zin. Den Haag zal wel moeten, want een evenemenent als de kerntop hangt samen met de internationale rol van de stad. De burgemeester begrijpt dat zo'n top zich voor sommigen op een abstract niveau van vrede en recht afspeelt. 'Maar het gaat stomweg ook om de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen', zegt Van Aartsen.

Nederland is niet klein

De burgemeester benadrukt dat Nederland een groot land is. 'We hebben fantastische bedrijven in dit land. Een enorm vermogen aan kennis. Neem het Westland, al die tuinders, de universiteit in Wageningen. Ik wou dat we eens ophielden met die kleindenkerij in dit land'.

Deel dit artikel: