Inspectie Gezondheidszorg start onderzoek alle hartcentra na falen HagaZiekenhuis

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is in alle zestien hartcentra in Nederland bezig met onderzoek naar de kwaliteit en zorg van de betreffende instellingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de IGZ tegenover Omroep West.

Door Mark Kool

Eén van de aanleidingen daarvoor is een aantal onnodig overleden patiënten op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag in de periode tussen 2007 en 2012, zo stelt de Inspectie.

Bij het onderzoek van de IGZ wordt onder meer gekeken of de richtlijnen en procedures worden nageleefd, zoals controle op eventuele allergieën bij patiënten die geopereerd worden. Ook wordt gekeken of artsen vergelijkbare operaties op geregelde basis uitvoeren.

Onnodig overleden

Het Haga ziekenhuis in Den Haag maakte donderdag bekend dat een aantal overleden patiënten niet geopereerd had moeten worden omdat hun lichamelijke toestand daar niet goed genoeg voor was.

Ook zijn er twee patiënten overleden door verkeerde handelingen van artsen tijdens de operaties. Volgens de voormalig interim manager die onderzoek deed naar de sterfgevallen in het ziekenhuis, hadden de patiënten niet hoeven overlijden als van te voren de gevolgen beter waren ingeschat.

Openbaar rapport

De uitkomsten van het onderzoek van de IGZ worden openbaar gemaakt in een rapport en aangeboden aan alle hartcentra. In de rapportage komen bevindingen en verbeteringen te staan. Wanneer de het onderzoek afgerond zal zijn is nog niet bekend.

Deel dit artikel: