Pierewaaien op Scheveningse Pier zit er voorlopig niet in

DEN HAAG - De kans dat de Pier van Scheveningen in oude staat weer open gaat wordt steeds kleiner. De enige levensvatbare opties lijken nog een verbouwing tot bijvoorbeeld een hotel of sloop en de bouw van een nieuwe, kleine wandelpier.

De oude eigenaar, het Van der Valkconcern, wilde het ‘schip van bijleg’ wel opknappen, maar toen dat te duur werd wilde ze de pier verkopen. Omdat dat dat niet lukte liet Van der Valk de boel failliet gaan.

De curator kon vervolgens de pier voor een prikkie verkopen, maar dat lukte ook niet. Een veiling werd eerst doorgeschoven en zelfs afgeblazen. Op 11 oktober vorig jaar werd de pier op last van de brandweer gesloten.

Partijen

De vroegere voorzitter van de ondernemersvereniging op de pier, de eigenaar van pannekoekenrestaurant De Pier, Aad Rog, zegt te weten dat de curator zeker twee aanbiedingen heeft gekregen maar niet met die partijen wil praten.

'Het zijn echt goede partijen met goede plannen’, aldus Rog, ‘maar de curator wil met niemand praten.’ Toch hoopt hij dat de pier, en dus ook zijn pannekoekenrestaurant, snel weer open kan.

Huurcontract

'Ik heb nog steeds een huurcontract. De curator wil dat wel ontbinden maar ik had altijd betaald.’ Sterker nog, hij krijgt nog geld. Rog is naar eigen zeggen één van de grootste schuldeisers van de pier.

Rog heeft inmiddels de rechter ingeschakeld om zijn huurcontract te kunnen behouden. Zijn spullen staan trouwens nog op de pier en die staan er wonderwel goed bij. ‘Ik mag er wel bij maar dan moet ik de brandweer en de gemeente bellen om open te doen.’

Curator

Curator Marc Udink houdt tegenwoordig de kaken stijf op elkaar. Anders dan een jaar geleden, toen hij klanten voor zijn veiling zocht. Udink reageert niet op meerdere mails en telefoontjes, en als we hem voor de deur van zijn kantoor opwachten is hij op zijn zachtst gezegd 'not amused'.

'Je moet een broedende kip niet storen', zegt hij letterlijk. Hij komt nog wel even de auto uit, maar laat meteen weten dat hij er niet van is gediend dat onze cameraman zijn portret of zelfs maar zijn stem vastlegt. 'Het is mijn portretrecht', zegt de advocaat.

Scenario’s

Als er niets gebeurt, zakt de boel vanzelf in elkaar. Dat heb je ook in veel Engelse badplaatsen zien gebeuren, zoals in Brighton. Daar staat van de West-pier alleen nog een stalen staketsel in zee. Ook de vorige pier van Scheveningen ging in de jaren veertig dicht en brandde daarna af.

De pier zou kunnen worden afgepeld, waarbij het grootste eiland wordt gesloopt. ‘Dat had Van der Valk twintig jaar geleden al eigenlijk moeten doen’, zegt Rog. Of het schateiland, dat een paar jaar geleden in brand heeft gestaan, wordt opgedoekt.

Hotel

De Pier zou ook kunnen worden verbouwd tot hotel. De firma Easyhotel - van de gelijknamige luchtvaartmaatschappij Easyjet - heeft zich al met zulke plannen bij de curator gemeld. Maar de woordvoerder van Easy en zijn projectontwikkelaar KondorWessels laat weten niets te willen zeggen om de curator niet voor de voeten te lopen.

Of de Pier verdwijnt helemaal. Dan heb je een kale kust, net als begin jaren vijftig, voordat de huidige pier werd gebouwd. En dan zou er een nieuwe, eenvoudige wandelpier, recht tegenover het Kurhaus, kunnen worden gebouwd. Dat zou moeten lijken op de eerste, houten pier, uit 1901, het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina. Die heeft bestaan tot 1943.

Gemeente

De gemeente Den Haag heeft hierin niets te vertellen want de curator is de baas. De Groep De Mos wil het liefst de Pier behouden maar zet er zelf geen geld meer op. De crowdfundingsactie van eind vorig jaar lijkt te zijn doodgebloed.

De actie heeft 145.275 euro opgeleverd, maar die teller staat al sinds december stil. Het is hoe dan ook te weinig.

Geen vertrouwen

De Mos had nog wel contact met een Italiaans-Nederlandse geldschieter die de crowdfunding zou aanvullen. Maar De Mos heeft nog steeds geen afspraak kunnen maken om het geld te krijgen. De Mos heeft er ook geen vertrouwen meer in.

Het voorstel van de VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad, afgelopen januari, was: koop en sloop de pier en bouw er een kleine voor terug.

College

Het huidige college van B&W heeft de laatste maanden nog weleens tussen neus en lippen door over de pier gezegd dat alleen een nieuw college iets kan doen. Maar daarover zijn de onderhandelingen nog steeds niet echt begonnen. De Pier heeft daarbij ook bepaald geen prioriteit, eerder het Cultuurpaleis.

Het zal dan ook zeker nog maanden duren voordat Den Haag een beslissing gaat nemen over de toekomst van de Pier. Laat staan dat de curator met plannen komt die vervolgens door de gemeente moeten worden goedgekeurd.

 

Deel dit artikel: