Spoeddebat over werkzaamheden Spuiplein

DEN HAAG - Negen partijen in de Haagse gemeenteraad hebben gezamenlijk een spoeddebat aangevraagd over het besluit van het college om op het Spuiplein sleuven te graven en hekken te plaatsen ter voorbereiding op de bouw van het Spuiforum.

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij: 'Na de verkiezingsuitslag zijn de politieke verhoudingen flink gewijzigd en is er geen meerderheid meer voor het Spuiforum. Het zittende college weigert echter pas op de plaats te maken. Dat vind ik onbegrijpelijk.'

Directe aanleiding voor het debat is een brief van het college donderdag. Daarin zijn de werkzaamheden aangekondigd. Ook is er inmiddels een omgevingsvergunning afgegeven om te graven en de fontein te slopen. Wijsmuller: 'De actie van het college frustreert bovendien de verkenningsfase voor een nieuw college waar we nu middenin zitten. Het lijkt mij verstandig dat de nieuwe raad het zittende college tot de orde roept.'

Discussie

De discussie over het cultuurpaleis laaide na de gemeenteraadsverkiezingen weer op, ondanks het groene licht dat de gemeenteraad afgelopen najaar gaf. Dat komt omdat het aantal tegenstanders in de gemeenteraad van Den Haag nu groter is dan het aantal voorstanders.

Voorstanders zullen moeten onderhandelen met tegenstanders bij de vorming van een nieuw college. De toekomst van het prestigieuze project hangt daarom af van de uitkomst van deze onderhandelingen.

Deel dit artikel: