Medisch Centrum Haaglanden weigert hartpatiënten door te sturen naar HagaZiekenhuis

DEN HAAG - Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) verwijst nog steeds geen patiënten door naar het hartcentrum van het HagaZiekenhuis. Vorig jaar werd besloten te stoppen met het doorverwijzen, toen bleek dat er op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis verschillende zaken mis waren.

De relatie tussen beide ziekenhuizen is gespannen, zo blijkt vorig jaar.

In maart 2013 komen er verschillende misstanden aan het licht over het hartcentrum van het HagaZiekenhuis. Op de hartchirurgieafdeling overlijden tussen 2007 en 2010 opvallend veel patiënten. Er wordt slecht overlegd door medici over de lichamelijke toestand van hartpatiënten, een arts geeft te lage sterftecijfers door aan de beroepsvereniging en een aantal artsen heeft onderling ruzie.

Het Medisch Centrum Haaglanden kent deze problemen en besluit al begin vorig jaar geen hartpatiënten meer door te verwijzen naar het hartcentrum van het HagaZiekenhuis.

‘Onnodige sterfgevallen’

Donderdag maakte het HagaZiekenZiekehuis bekend dat er in de periode 2007 - 2012 zo’n zestien patiënten op het hartcentrum onnodig zijn overleden door communicatie- en inschattingsfouten. Toch stelt het ziekenhuis, op voorspraak  van hartspecialist Henry van Swieten, dat er na een verbetertraject in het Haagse hartcentrum weer veilig geopereerd wordt. 

Maar het Medisch Centrum Haaglanden lijkt nog steeds niet overtuigd en dat steekt het HagaZiekenhuis. Hartspecialist Henry van Swieten: ‘Wij hebben de mensen uit het MCH uitgenodigd om in het hartcentrum van het HagaZiekenhuis te komen kijken naar de verbeteringen die zijn doorgevoerd. Maar dat heeft niet geleid tot het weer doorverwijzen van hartpatiënten. En dat begrijpen we niet want de resultaten hier zijn heel goed.'

Gevolgen

Het niet doorverwijzen van hartpatiënten uit de Haagse regio heeft volgens het HagaZiekenhuis gevolgen. Van Swieten: ‘De hartpatienten van het MCH worden nu doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hierdoor moeten patiënten veel verder reizen en is de wachttijd bij het hartcentrum van het LUMC volgens landelijke gegevens aanzienlijk.’

Het Medisch Centrum Haaglanden wil niet reageren op de kwestie. Het ziekenhuis laat wel weten dat het HagaZiekenhuis op de hoogte is van de voorwaarden waaronder er weer wordt doorverwezen. Wat voor voorwaarden dit zijn wil het MCH niet zeggen.

Deel dit artikel: